niedziela, 18 listopada 2012

Przysmak

Weekend powoli dobiega końca, mimo, że niedziela jeszcze przed nami. Dla mnie siódmy dzień tygodnia zdecydowanie pachnie już pierwszym. Wiadomo, weekendy sprzyjają spotkaniom towarzyskim, ale w środku tygodnia prawdopodobieństwo odwiedzin przez niespodziewanych gości wcale nie musi być mniejsze. Kto wie? Może już właśnie jutro ktoś będzie na spacerze niedaleko Was i postanowi wpaść "na kawkę":)
Warto więc na tę ewentualność się przygotować, a mianowicie zaopatrzyć swoją lodówkę w ciasto francuskie, które jest dobre w sytuacjach nagłych odwiedzin i nie tylko!:)

Podawałam Wam już przepis na Przysmak Bawarski, więc w temacie przysmaków pozostajemy. Dziś opcja, która sprawdza się w każdej sytuacji. Zwłaszcza, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a nasze umiejętności w kuchni są niepokojące (czyli szybko-łatwo- smacznie).
Wszystko, czego potrzebujemy to:
- ciasto francuskie ( 1 opak.)
- kilka pieczarek
- ser żółty
- pieprz świeżo mielony
- opcjonalnie- ulubione przyprawy
- jajko (jak nie nie macie w danej chwili jajek- to zwykła woda do posmarowania wierzchu powinna wystarczyć:P :)

Dzielimy ciasto francuskie na równe 6-8 równych części. Pieczarki  i ser żółty ścieramy na tarce, na największych oczkach (jeśli macie ser w plastrach możecie pociąć w drobną kostkę). Całość przyprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami- polecam dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu i oregano:) Wszystko dokładnie mieszamy, aby całość przeszła przyprawami. Farsz nakładamy na ciasto francuskie i zwijamy wszystkie rogi do środka (w kopertę). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni do zarumienienia. Można podawać na ciepło lub zimno. W obydwu przypadkach zadowala podniebienia:)
Smacznego!!


3 komentarze:

  1. Mmmm, ale mi narobiłas na to ochoty ! :D Pysznie wyglada :)
    Pozdrawiam i zapraszam na rozdanie na moim blogu :)
    Klaudia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.