sobota, 4 marca 2017

KUCHNIA: Szybkie bułeczki- idealne na śniadanie!

Lubicie swieze pieczywo? Ja bardzo. Problem polega na tym, ze nie zawsze mam mozliwosc wyjscia rano z domu, aby swieze buleczki dostarczyc, a takie na sniadanie wchodza najlepiej.
Przy dwojce dzieci jest to dla mnie trudna misja. Ogarnac cala ferajne, pojsc do sklepu i jeszcze mozliwie szybko wrocic, aby sniadanie zjesc (jestem z tych, co bez sniadania z domu nie wychodza).

Na szczescie jest na to sposob. Wlasne buleczki to zawsze dobra alternatywa dla tych sklepowych. Wszystkie potrzebne skladniki mam przewaznie w domu. 


Skladniki:
  • 3 szklanki maki
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 30-40g drozdzy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 lyzka oliwy
  • ziola/ nasiona (wedlug uznania)

  • Mleko podgrzewamy.  W polowie szklanki mleka rozpuszczamy drozdze i cukier. Make przesiewamy. Dodajemy sol, oliwe i rozczyn z drozdzy oraz przyprawy i nasiona (jakie lubimy najbardziej). Do moich buleczek dodalam prazone pestki dyni i slonecznika,  ziola prowansalskie i odrobine slodkiej papryki.

  • Dodajemy druga polowe mleka i mieszamy. Wyrabiamy do momoentu, az ciasto nie bedzie nam sie kleic do reki. Jesli jest taka potrzeba dosypujemy make. Nasze ciasto dzielimy na pol. Z kazdej czesci powinno wyjsc ok. 6 buleczek (lacznie 12 szt.)

  • Buleczki ukladamy na papierze do pieczenia. Przed wlozeniem do piekarnika mozemy je delikatnie ponacinac, tak aby nadac im specyficznego ksztaltu. Pieczymy 15 minut w 200 st.C. Buleczki powinny byc rumiane.

Pozdrawiam i smacznego!
Aga

5 komentarzy:

  1. Osobiście uważam iż teraz naważniejsza w motoryzacji jest ekonomiczność danego pojazdu. Producenci prześcigają się w nowinkach technologicznych często zapominająć o redukcji spalania auta, a potem celowo fałszują wyniki spalania. Przykładem dość głośnym był w ostatnich latach Volkswagen. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypiekam wlasny chleb wiec przepis porywam bo ile można jeść chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo super, my tez pieczemy chleb. Raz na jakis czas mam jednak ochote na bule ;)

      Usuń
  3. Oja! dzięki za ten przepis! Skorzystam z przyjemnością, bo lubimy zdrowe rzeczy robione w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.